MUINAISET LUVIALAISET -SOVELTAVAN TAITEEN PROJEKTI Eurajoen kunnalle

idea, suunnittelu, ohjaus ja näyttelyn kokoaminen kuvataiteilija Maria Leppänen

MUINAISET LUVIALAISET Puolen vuoden ajan olin Eurajoen kunnan osa-aikainen kulttuurityöntekijä. Nimesin itseni projektissa kuntataiteilijaksi, sillä toivon sen tuovan uutta näkemystä millaisin tavoin kunta voisi hyödyntää kuvataiteilijoita tekemään työtä paikallisten yhteisöjen hyväksi. Tavoitteeni on ollut uutena paikkakuntalaisena tutustua Luvian kulttuuriperintöön, sitoutua tekemään työtä yhteisön hyväksi taiteen keinoin myös jatkossa ja mahdollistaa eri sukupolvien kohtaaminen.


Projektin aikana vierailin päiväkoti Kuunarissa

5-vuotiaiden Jungmannien ryhmässä, Attendo Majakkatuvan palvelukodissa ja ikäihmisten päivätoiminnassa Kerhohuoneella. Lapsia vieraili myös ikäihmisten luona Majakkatuvalla ja Kerhohuoneella.


Projekti on ollut kokeellinen, epämääräinen ja haparoiva, mutta se on ollut arvokas oppi ja kartuttanut lisää sellaista tietoa ja taitoa, mitä ei voi saada kuin käytännössä. Projektin eri vaiheet yhteen kokoava näyttely oli esillä Luvian kirjastossa projektin lopuksi.

Vierailin INTERAKTIIVISENA KYLLITÄTINÄ päiväkodilla 5-vuotiaiden ryhmässä. Lapset ja ryhmän aikuiset saivat ehdottaa mitä muinaisen Luvian karttaan pitäisi piirtää. Kirjaston näyttelyssä huomion saivat kartasta löytyvät mätämuna ja kauko-ohjattava koira.

MUINAINEN LUVIA, 2019, muste paperille, puu ja oksat

Kotimaisema 96-vuotiaalle Helille

MAALAUKSIA PALVELUKODIN ASUKKAILLE Kävin kyläilemässä Attendo Majakkatuvan palvelukodissa ikäihmisten huoneissa. Asukkaiden toiveiden mukaan pyrin maalaamaan heille omat maalaukset. Koin kohtaamiset erittäin merkityksellisiksi ja työtavan luontevaksi ja toimivaksi. Usein muistisairaus tai fyysiset rajoitteet rajoittavat ikäihmisen osallistumisen itse enää tekemiseen tai keskusteluun, mutta toisen maalaamisen katselu on mukavaa. Maalauksen ollessa tapaamisen keskiössä, kohtaaminen oli myös luontevaa, vaikka olin entuudenstaan vieras ihminen Suurimmaksi osaksi näistä vesivärimaalauksista itse valitsin aiheen, mutta se yleensä nousi esille keskustelusta tai asukkaan huoneen sisustuksesta.

LASTEN VIERAILU IKÄIHMISTEN LUONA Päiväkodista tehtiin vierailu Majakkatuvan palvelukotiin. Saman pöydän äärellä lapset, hoitajat ja ikäihmiset saatiin muotoilemaan savesta omia mielikuvituksellisia arkeologisia löytöjä. Ajatuksena oli keksiä ja tehdä oma esine tai esineen pala, mikä olisi löytynyt Luvialta. Esineen tekemiseen liittyi myös kirjoitustehtävä; mikä esine on, mistä se on löytynyt ja miltä aikakaudelta arvioi sen olevan. Esineet yhdessä näyttelyssä tekstien kanssa loivat riemastuttavan kokonaisuuden, kun osallistujien ikähaarukka oli 5-vuotiaasta 84-vuotiaaseen. Tehtävään osallistuivat myös päiväkodin ryhmän aikuiset sekä palvelukodin hoitajia.

MUINAISET LUVIALAISET -TAIDEPROJEKTIN NÄYTTELY LUVIAN KIRJASTOSSA

teokset projektiin osallistuneiden lasten, aikuisten ja ikäihmisten luomuksia, installoinnit Maria Leppänen