HYSTERIASYSTERIT I 2019 I värttinät, keramiikka, pöytäliina, tyynynliina nyplätyllä pitsillä, verhokangas, olkipatjakangas, pitsit Amerikasta ja Kanadasta, diskopallomoottorit


ITKIJÄNAISEN PYYKKIPÄIVÄ, 2019, vanhat nenäliinat, puu, naru

Itkijänainen, joka on ollut lähinnä itäsuomalainen ja ortodoksinen perinne, itkee kaikkien ihmisten iloja ja suruja erilaisissa tilaisuuksissa, ristiäisissä, häissä ja hautajaisissa. Itkuvirret ovat auttaneet vainajan siirtymistä uuteen paikkaan ja helpottaneet omaisia käsittelemään erilaisia kuolemasta aiheutuneita tunteita.

Olen kiinnostunut sukupolvien taakkasiirtymistä. Ajan kuluessa on tullut mahdolliseksi ymmärtää paremmin sotavuosien seuraukset ja yrittää selvittää miten ne ovat meihin vaikuttaneet. Työntäyteiset selviytymisen ja puutoksen vuodet ovat vaihtuneet yltäkylläisyyteen ja toisenlaiseen arjen kiireeseen. On kuitenkin vaarana, jos ei hidasta, suorittaa elämänsä.

Pysähdy ja itke.


PUDOKKAAT 2019, poltettu savi, käsineet, 20 x 41 cm

Olin yhdeksänvuotias, kun löysin suulista heinäpaalien päältä pesästä pudonneen pääskysen poikasen. Otin sen sisälle ja tein sille pienen pesän huoneeseeni. Pyydystin kärpäsiä navetasta ja syötin poikaselle. Vähitellen poikanen kuitenkin hiipui ja kuoli kolmen päivän kuluttua. Olin todella surullinen.

Ja lapaset, keväällä niitä löytyy kaduilta, parittomia onnettomia vettyneitä, likaisia tai vasta pudonneita käsineitä. Itseltä tai lapselta hävinnyt käsine aiheuttaa vahinkoon nähden suhteettoman suuren harmituksen.

MINÄ ISÄNI PARRASSA, MINÄ RAKASTAJANI PARRASSA 2017, posliininmaalaus ja lapionkärjet

MUISTOJEN HAVINAA, 2015, paperi, tuuletin

Teos on ollut esillä Karviassa 2015 ja Nokian Taidetalolla 2016. Teos on tehty entisen Hellun Herkun ravintoloitsijan Helenan muistolle. Pidin näyttelyn Karviassa entisen Hellun Herkun tiloissa vuonna 2015 ja 2016 Henna Inkisen kanssa.

Yleisö sai kirjoittaa lehteen henkilöiden nimiä, joita halusivat muistella. Tuulettimen heiluttaessa lehtiä niistä kuului havina.