LINTUPUU Nokialla asuessani tein poikani päiväkodille kokeilevan Pro bono -projektin. Valmiiksi sahatuista kierrätysmateriaaleista 4-vuotiaat lapset rakensivat linnunpöntön. Lapset saivat aikuisen avustuksella käyttää vasaraa ja ruuvata. Päiväkodin hoitajat olivat suurena apuna pienten lasten kanssa työskennellessä. Linnunpönttö tarvitsi myös asukkaan ja linnun pään lapset muotoilivat itse askartelumassasta. Lapset saivat valita linnulle kierrätysvillainen höyhenpeitteen ja pyrstönä toimi rimpekimppu. Autoin lapsia linnun kokoamisessa ja ompelussa. Päiväkodin hoitajat keksivät saduttaa lapsia linnuistaan ja tarinat toivat lintuihin eloa. He myös tekivät hienot risukehykset kuumaliiman avulla. Tästä lähtien olen itsekin tekemisessäni käyttänyt sadutusta tai kirjallisisia tehtäviä. Teokset heräävät henkiin katsojille, etenkin jos tekijöitä on monesta sukupolvesta.


SITRUUNA-ASETELMAMAALAUKSET Luvialla Ikäihmisten päivätoiminnassa ohjasin asetelmamaalausta. Jokainen sai valita asetelmaansa sitruunan lisäksi pari esinettä. Autoin esineiden asettelussa. Maalauspohjina oli jämämdf-levyn palasia, ikäihmiset hioivat ne ja pohjustivat gessolla. Seuraavalla kerralla minulla oli kassillinen erilaisia asetelmaan sopivia esineitä mukana ja osallistuvat valitsivat mieleiset esineet. Autoin asetelman luonnostelussa maalauspohjalle. Piirsin jokaiselle esineiden ääriviivat lyijykynällä ja autoin oikeiden sävyjen sekoittamisessa. Neuvoin varjostuksessa ja jokainen oman toimintakykynsä tahdissa sai maalauksen valmiiksi. Jos väsymys tai kipu iski, autoin joissain kohdissa. Ryhmä oli ilmeisen tyytyväinen omiin maalauksiinsa ja niistä oli puhuttu naapureillekin kotona.


NAULAKKOPAJAT Oman näköinen naulakko kierrätysmateriaaleista

Naulakkopajat Nokialla ja Karviassa


SANATAIDEKOKEILU, 2018, testauksessa ikäihmisille kierrätysmateriaaleista aiheena metsä. Käytöstä poistetuista kirjoista piti etsiä luonto- ja metsäaiheisia lauseita, leikata ja yhdistellä niitä mielensä mukaan. Kuuset sai irti laatikon pohjasta ja jokainen sai omat kuuset mukaansa joulukoristeeksi. Ikäihmisiltä tarvittiin sorminäppäryyttä ja tarkkoja silmiä löytääkseen kirjoista sopivia lauseita.

Tarvitaan pahvia, akryyli, pahvilaatikko, kuumaliimaa, vanhoja kirjoja ja silmälasit jos on heikko näkö! Ideaa saa vapaasti lainata.