Mustat vuodet / 2020 / muste, lyijykynä ja hartsi vanerille / 36 x 79 cm

Haiku / 2020 / poltettu ja lasitettu savi / 30 x 50 cm

Hallittu viha / 2020 / entisöity pöytä, haarukat


Itkijänaisen pyykkipäivä / 2019 / nenäliinat, puu, naru

Itkijänainen, joka on ollut lähinnä itäsuomalainen ja ortodoksinen perinne, itkee kaikkien ihmisten iloja ja suruja erilaisissa tilaisuuksissa, ristiäisissä, häissä ja hautajaisissa. Itkuvirret ovat auttaneet vainajan siirtymistä uuteen paikkaan ja helpottaneet omaisia käsittelemään erilaisia kuolemasta aiheutuneita tunteita.

Olen kiinnostunut sukupolvien taakkasiirtymistä. Ajan kuluessa on tullut mahdolliseksi ymmärtää paremmin sotavuosien seuraukset ja yrittää selvittää miten ne ovat meihin vaikuttaneet. Työntäyteiset selviytymisen ja puutoksen vuodet ovat vaihtuneet yltäkylläisyyteen ja toisenlaiseen arjen kiireeseen. On kuitenkin vaarana, jos ei hidasta, suorittaa elämänsä.

Pysähdy ja itke.


Hysteriasysterit / 2019 / sekatekniikka, diskopallomoottorit

Pudokkaat / 2019 / poltettu savi, käsineet

Olin yhdeksänvuotias, kun löysin suulista heinäpaalien päältä pesästä pudonneen pääskysen poikasen. Otin sen sisälle ja tein sille pienen pesän huoneeseeni. Pyydystin kärpäsiä navetasta ja syötin poikaselle. Vähitellen poikanen kuitenkin hiipui ja kuoli kolmen päivän kuluttua. Olin todella surullinen.

Ja lapaset, keväällä niitä löytyy kaduilta, parittomia onnettomia vettyneitä, likaisia tai vasta pudonneita käsineitä. Itseltä tai lapselta hävinnyt käsine aiheuttaa vahinkoon nähden suhteettoman suuren harmituksen.


Unhola - edellisten sukupolvien muiston haaleneminen / 2019

 muste teellä värjätylle lumppu- ja sellupaperille / 75 x 140 cmMyyttiensyntyteoria, 2017, 6 posliinimaalausta Rörstrand-lautasille

Kuvitellaanpa olevamme ilman tiedettä. Asioille on keksittävä selityksiä, tiedolliset aukot on täytettävä. Kun metsässä liikkuu yksin, alkaa mielikuvitus laukata.

Olen kuvannut ja maalannut tuulenkaatoja hakkuuaukeiden laitamilla.


Taimin taakka / 2016 / maalaus ja kirjailu liinalle


Memento mori / 2016 / maalaus ja kirjailu liinalle
Verenperintönä hostiliteetti / 2015 / posliininmaalaus

Teuvan mamma ja äiti. Mammani oli eteläpohjalainen, ankara, työteliäs ja aivan liian aikaisin miehensä menettänyt neljän lapsen äiti. Muistan hänet vähän etäisenä ja uskonnollisena, mutta sylissä hän minua usein piti. Hänellä oli keinutuoli mustavalkotelevision edessä ja hän katsoi siinä Kauniita ja rohkeita. Minulle hän sanoi ollessani 9-vuotias, ettei sitten saa olla miesten kanssa.

Tuli olla kiltti ja auttaa äitiä.
Minä isäni parrassa, minä rakastajani parrassa / 2016 / lapionkärjet, posliininmaalaus